Yöresel Kahve Kültürleri

TARSUS’TA SÜVARİ KAHVESİ
Tarz-ı hususi denilen Tarsus usulü diye bilinen çay bardağında Türk Kahvesi sunum şekli.Ege bölgesinde ‘süvari’,Akdeniz bölgesinde ise ‘tarz-ı hususi’ yada ‘tarsuzi’ diye bilinir.Kahve,klasik porselen kahve fincanı yerine ince belli çay bardağında ikram ediliyor.Pişirilmesi klasik Türk kahvesinden farklı değil.Genellikle sade(şekersiz) haırlanıyor ve normal kahveye göre az köpüklü oluyor.Tarsus’lulara özgü bir ikram şekli olmamasına rağmen ‘tarsusi’ şeklinde söylendiği de görülüyor.

MANİSA’NIN CİLVELİ KAHVESİ
Şehzadeler şehri Manisa’da eskiden,genç kızların evlilik çağına geldikleri zaman kendilerini görmeye gelen misafirlerine sundukları kahvenin adıdır ‘cilveli kahve’.Cilveli kahveyi diğer kahvelerden ayıran en büyük özellik,çifte kavrulmuş ve iri öğütülmüş badem ile iki çeşit baharat karışımının,fincana dökülmüş bol köpüklü kahve üzerine serpilmesi.Kahveyi içmeden önce bademler kaşıkla yeniyor,sonra kahve içiliyor.Badem ezmesinin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor.Ayrıca kahve içilirken arada karıştırılması gerektiğide önemli bir ayrıntı…

KİLİS/GAZİANTEP ‘TE MENENGİÇ (ÇEDENE) KAHVESİ
Hazırlanış şekli klasik Türk kahvesiyle aynı.Kahve çekirdeği yerine ‘menengiç ağacı’nın meyvesi kullanılıyor.Menengiç ağacının koyu yeşil,küçük meyveleri oluyor.Bu meyveler ham iken kırmızı renkte olup olgunlaştıkça yeşile dönüyor.Hazıtlanışı ise şöyle: 1 fincan su veya süt, 1 çay bardağı menengiç kahvesi ve 2 çay kaşığı toz şeker. Orta ateşte kaynatılır.Bir iki karıştırılır ve tekrar kaynamaya bırakılır sonrada sıcak olarak içilir.Menengiç yörelere göre çitlembik,çıtlık,çitemik,bıttım gibi farklı isimlerle anılıyor.İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan menengiç kahvesi sağlık açısından oldukça faydalı olduğu için tüketimi artmaktadır.

ANTALYA’NIN ÇÖREKOTU KAHVESİ
Çörekotu, Peygamber Efendimiz (sas) tarafından defalarca övülmüş,tavsiye edilmiş bir bitki. Kavrulmuş çörekotu değirmende öğütülüp un haline getiriliyor.Kahve gibi pişirilip içiliyor.Çörekotu kahvesinin bir su bardağı sütle içilmesi tavsiye ediliyor.Oldukça lezzetli olduğuda söyleniyor.İsteğe bağlı olarak bir miktar Hindistan cevizi de ilave ediliyor.
                           
Hepside denemeye değer.

Reklamlar

One thought on “Yöresel Kahve Kültürleri

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s